Címünk: 5700 Gyula, Eminescu utca 1. | E-mail: atru@globonet.hu | web: www.atruroman.hu

a3aszechenyi romanvarosi ovoda1a

Aktuális híreink

Gyulán tartották a Magyarországi Románok Kulturális Napját

„A szabadságot vissza lehet szerezni, de ha az anyanyelvet nem. Ha azt elvesztettük, örökre vége” – hangoztatta Zombai Szarka Mária október 3-án, Gyulán, a Román Kulturális Központban. Az írónő a Magyarországi Románok Kulturális Napján hívta fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Az esemény Zombai Szarka Mária új könyvének bemutatójával vette kezdetét. Nicula Stelea beszédéből megtudhattuk: Zombai Szarka Mária egykor román- és történelemtanára volt az előadónak. Azt írónő a gyulai Nicolae Balcesu Román Gimnáziumban érettségizett, tanári diplomáját 1968-ban Szegeden szerezte. Mindig szívén viselte a hazai románság sorsát, kultúráját, ám könyvírással csak az 1990-es években, mikor két lánya már felnőtt, kezdett el foglalkozni. Három kötete jelent meg eddig. Gyűjtőmunkája során számos érdekes és értékes információval találkozott, amelyeket könyveiben megoszt olvasóival.

kulturalis nap hu1a

A főzőversenyre Budapestről és a határon túlról is érkeztek csapatok

gyulai1

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata újra megrendezte az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált szeptember 12-én a Román Kulturális Központban. A rendezvény legfontosabb programja idén is a részt vevő csapatok gasztronómiai vetélkedője és az ahhoz kapcsolódó ételkóstoló és -bemutató volt.

A megnyitón Vetróné Negreu Marianna, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központ igazgatója, Corina Sebestyén újságíró és Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke köszöntötte a látogatókat. A román nyelvű bevezető után Grósz György, a Kétegyházi Román Kulturális Egyesület elnöke énekelt román dalokat, az előadások sorát pedig a klub fiatal néptáncosai folytatták.

A jó hangulatú délelőttön, az alapanyagok bográcsba kerülése után arra is jutott idő, hogy a csapatok tagjai körülnézzenek, és ismerkedjenek egymás receptjeivel, ahogy a zsűri is folyamatosan járta a standokat. Akadt olyan résztvevő is, aki segítségképp saját pálinkával készült a megmérettetésre. A versenyző ételek palettája igen színesre sikerült, a hagyományos micstől kezdve a magyar birka- és marhapörkölteken át egészen az olyan ételkülönlegességekig, mint például a burgundi babos oldalas vagy a kiliti kolbászleves.

Oldalainkon Cookie-kat(HTTP-sütiket) használunk a jobb működésért.