Címünk: 5700 Gyula, Eminescu utca 1. | E-mail: atru@globonet.hu | web: www.atruroman.hu

a3aszechenyi romanvarosi ovoda1a

Aktuális híreink

Új csoportszobával és tornaszobával bővül a Románvárosi Óvoda

A százmilliós beruházás szeptemberre készül el

A 2014 óta megnövekedett gyereklétszám miatt vált szükségessé a gyulai Románvárosi Óvoda épületének bővítése – hangsúlyozta a helyszínen tartott február 28-i sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) nemzetiségi főosztályát vezető Tircsi Richárd. A beruházás 50 millió forintos TOP-forrásból és az EMMI szintén 50 milliós támogatásából valósul meg.

Képünkön (balról jobbra): Kreszta TrajánTircsi RichárdKovács JózsefCsotye Jánosné és Juhász Tibor

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Tircsi Richárd elmondta, a fejlesztésre a folyamatosan emelkedő gyereklétszám miatt van szükség. Kiemelte: ebben a kormányzati ciklusban több mint 350 millióval támogatta az EMMI a nemzetiségi köznevelési intézmények beruházásait.

Mint fogalmazott, ezek az intézmények a nemzetiségeknél vannak a legjobb kezekben, ezért is örülnek annak, hogy a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) több óvodának, általános iskolának és gimnáziumnak vált a fenntartójává. Kifejtette: a magyar nemzetiségpolitika példaértékű Európában.

Kreszta Traján, a magyarországi románok szószólója ismertette: az EMMI 50 millió forintos támogatásából új csoportszobát alakítanak ki az óvodában, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 50 milliós forintos forrásából pedig egy tornaszoba épül.

Rámutatott: az országos román önkormányzat által fenntartott nevelési intézmény biztosítja a gyulai román iskola „gyermekutánpótlását”, ezért fontos, hogy az óvoda vonzó legyen a szülők számára. Elmondta: a helyi román óvodában 70-ről 116-ra emelkedett a létszám az elmúlt években, a Nicolae Balcescu általános iskolában és -gimnáziumban pedig több mint négyszázan tanulnak jelenleg.

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: Gyula a Magyarországon élő románok fővárosának tekinthető, hiszen az országos román önkormányzat székhelye is itt található. Kitért arra, hogy a fürdővárosban több óvoda is megújult az elmúlt években, és a bölcsődék korszerűsítése is megkezdődött idén. Hozzátette: mivel hároméves kortól kötelező az óvodai nevelés, fontos, hogy a gyerekeknek megfelelő körülményeket biztosítsanak.

Juhász Tibor, az MROÖ elnöke kifejtette: a gyulai román óvoda jelenleg nagyon zsúfolt, ezen segíthet a fejlesztés.

Csotye Jánosné, a Románvárosi Óvoda vezetője lapunknak elmondta: mivel az épület eredetileg lakás volt, néhány helyisége szűkös a jelenlegi létszámhoz.

Érdeklődésünkre arról is beszámolt, hogy az épülő tornaszoba mellett mosdó, öltöző és szertár is létesül. A munkálatok a tervek szerint júniusban kezdődnek, és szeptemberre fejeződnek be. Az óvodavezető jelezte: a gyerekeket nyáron a román iskola kollégiumában helyezik el.

Kérdésünkre azt is elmondta: az intézmény 1965-ben került a jelenlegi, Galamb utcai épületbe. Mint megtudtuk, Gyulán az 1800-as évek végétől működik román nyelvű óvodai nevelés, ekkor még egy csoportban ismerkedtek a gyerekek a nyelvvel. 1991-ben létrehoztak egy román nemzetiségi csoportot az óvodába, 2008 óta pedig valamennyi csoportban két nyelven folyik a nevelés.

Az óvodalátogatás után Tircsi Richárd részvételével nemzetiségi oktatási fórumot tartottak a gyulai román iskolában. Kreszta Traján ennek kapcsán közölte: az országos román önkormányzat által szervezett tanácskozásra Aradról is érkeztek pedagógusok, akik az MROÖ fenntartásába került kétnyelvű oktatási intézmények működéséről tájékozódtak.

Aláhúzta: a magyar kormány kiegészítő támogatást biztosít a nemzetiségi tanintézményeknek, így a kis létszámú iskolák fenntartása sem okoz gondot. A szószóló óriási lépésnek nevezte, hogy a nemzetiségi intézményekben dolgozó óvónőknek és tanároknak öt százalékkal emelkedett a bérük. Mint mondta, ez nagyban elősegíti, hogy a pályán maradjanak.

Kreszta Trajántól megtudtuk, az MROÖ 2011-től 2014-ig hét oktatási és nevelési intézmény fenntartását vette át, ezekbe csaknem kétezer óvodás, illetve iskolás jár jelenleg. Hangsúlyozta: valamennyi intézményben fejlesztések zajlottak.

Oldalainkon Cookie-kat(HTTP-sütiket) használunk a jobb működésért.