Címünk: 5700 Gyula, Eminescu utca 1. | E-mail: atru@globonet.hu | web: www.atruroman.hu

a3aszechenyi romanvarosi ovoda1a

Aktuális híreink

Román vezetőkkel találkozott Gyulán a helyettes államtitkár

Kreszta Traján és Juhász Tibor fogadta elsőként péntek délután Fülöp Attilát, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt. Fülöp Attilát egy román nemzetiségi fórumra várták, ahol a helyi közösséggel folytatódott a korábban megkezdett párbeszéd, egyben bemutatták az eddigi fejlesztések eredményeit, a Nicolae Bacescu iskolában például jelentős beruházást hajtottak végre. Jelenleg is folyik a nyílászárók korszerűsítése és a kollégium felújítása, a következő projekt a sportudvar és tornaterem lehet.

Still0529 00004 1 700x300


Az egyik legfontosabb feladat a meglévő intézmények korszerűsítése – jelentette ki Kreszta Traján. Az Országgyűlés román nemzetiségi szószólója emlékeztetett, az elmúlt időszakban több fontos beruházás történt, az elmúlt évben több, mint 200 millió forintot kaptak a magyarországi románok az intézmények felújítására. Ezzel együtt akad még tennivaló – elsősorban Battonyán és Kétegyházán.Fülöp Attila először a kormányzat nemzetiségpolitikájának legfontosabb elemeiről beszélt. hangsúlyozta, az elmúlt hét évben jogszabályi szinten is megerősítették a nemzetiségeknek szóló támogatást. Kiemelte, Magyarország a korábbiaknál erősebb kapcsolatokat ápol a szomszéd országokkal, ezzel együtt erősödik a nemzetiségekkel való törődés is.

Az országos román önkormányzat 2010 óta hat iskolát vett át, Magyarországon összesen 77 oktatási intézményt működtetnek nemzetiségi intézmények.

Oldalainkon Cookie-kat(HTTP-sütiket) használunk a jobb működésért.