Címünk: 5700 Gyula, Eminescu utca 1. | E-mail: atru@globonet.hu | web: www.atruroman.hu

Aktuális híreink

Kihelyezett ülést tartott Gyulán a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága

Dr. Görgényi Ernő: a fürdőváros a nemzetiségek és a vallási felekezetek közötti együttélés mintapéldájaként szolgál

Gyulán tartott kihelyezett ülést a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága október 4-én a Nicolae Balcescu Román Gimnázium és Általános Iskolában. Az ülésen a napirendi pontok tárgyalása mellett tájékoztatót tartott dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és dr. Kovács József országgyűlési képviselő, valamint több, a nemzetiségi kérdésekben érdekelt vezető is.

 

kep 1a

Kihelyezett ülés a Nicolae Balcescu Román Gimnázium és Általános Iskolában
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 
 

Az ülést Fuzik János, a bizottság elnöke nyitotta meg, majd köszöntötte a megjelenteket. Elsőként Kreszta Traján román szószóló mondta el köszöntőjét, aki kezdeményezője volt a kihelyezett ülésnek. Elmondása szerint pozitív irány az, amelyet a nemzetiségi bizottság elkezdett, miszerint különböző helységekben különböző nemzetiségeket látogat meg. Tettek már látogatást Görögországban és Szerbiában is, ezt a sort folytatták most Gyulával.

 

netre

 Fuzik János

Dr. Kovács József a választókerületet mutatta be, valamint a történelmi gyökerekről is beszélt. Kifejtette, hogy húsz település található a választókerületben, amely nemzetiségileg is rendkívül sokszínű. Gyula kiemelt szerepet játszik ebben, ahol a magyarországi románságnak és a németajkú kisebbségnek vannak komolyabb hagyományai. Hangsúlyozta, hogy a nemzetiségekkel rendkívül jó a kapcsolata a megyének és a városnak egyaránt.

 netre 2

Kreszta Traján

Dr. Görgényi Ernő úgy fogalmazott, hogy a nemzetiségi, valamint a különböző vallási felekezetek közötti együttélés egyik mintapéldájaként szolgál Gyula városa. Elmondta, hogy a német és román nemzetiségű polgárok nagyjából egyforma létszámban képviseltetik magukat a településünkön. A polgármester kiemelte, hogy általános megbecsülésnek örvendenek a nemzetiségek a városban, tiszteljük a kultúrájukat, és a közösség szerves részeként tekintünk rájuk. Ez megnyilvánul abban is, hogy a román zászló is ott lobog az iskola épületén és a románsághoz köthető intézményeken, holott a határ túloldalán akár a hatóságok is üldözhetik azt, aki székely lobogót tűz ki a házára.

 netre 3

Juhász Tibor

Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke megerősítette azt, hogy jó a viszony a nemzetiségek között, és örömét fejezte ki, hogy a város önkormányzata mindenben támogatja a kisebbségeket.

Czeglédiné dr. Gurzó Mária, a Nicolae Balcescu Gimnázium és Általános Iskola igazgatója összefoglalta az iskola működését, és kifejtette azt, hogy szeretnék erősíteni a nemzetiségi és a nemzeti öntudatot egyaránt.

Vetróné Negreu Mariana, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központ igazgatója tájékoztatta a bizottságot a központ feladatairól és munkájáról, utána Kovács Zsoltné, a Cronica hetilap igazgatója ismertette az újság történetét, valamint szerkesztőségi bejárásra invitálta a bizottsági tagokat. Utolsóként Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke tájékoztatott a gyulai németek helyzetéről.

A tájékoztatók és köszöntők után a bizottság többek között a nemzetiségi célú előirányzatokról nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről tárgyalt.

forras: gyulaihirlap.hu

Oldalainkon Cookie-kat(HTTP-sütiket) használunk a jobb működésért.