Címünk: 5700 Gyula, Eminescu utca 1. | E-mail: atru@globonet.hu | web: www.atruroman.hu

a3aszechenyi romanvarosi ovoda1a

Aktuális híreink

Az anyanyelv fontosabb a szabadságnál

Gyulán tartották a Magyarországi Románok Kulturális Napját

„A szabadságot vissza lehet szerezni, de ha az anyanyelvet nem. Ha azt elvesztettük, örökre vége” – hangoztatta Zombai Szarka Mária október 3-án, Gyulán, a Román Kulturális Központban. Az írónő a Magyarországi Románok Kulturális Napján hívta fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Az esemény Zombai Szarka Mária új könyvének bemutatójával vette kezdetét. Nicula Stelea beszédéből megtudhattuk: Zombai Szarka Mária egykor román- és történelemtanára volt az előadónak. Azt írónő a gyulai Nicolae Balcesu Román Gimnáziumban érettségizett, tanári diplomáját 1968-ban Szegeden szerezte. Mindig szívén viselte a hazai románság sorsát, kultúráját, ám könyvírással csak az 1990-es években, mikor két lánya már felnőtt, kezdett el foglalkozni. Három kötete jelent meg eddig. Gyűjtőmunkája során számos érdekes és értékes információval találkozott, amelyeket könyveiben megoszt olvasóival.

Zombai Szarka Mária elmondta: mindig bátran vállalja kétegyházi származását, mert úgy érzi, legerősebben ehhez a közösséghez kötődik. Kétegyházára a török idők után, bő 300 évvel ezelőtt telepítették az első román családokat. Az emberek szorgalmának, hitének és összefogásának köszönhetően már 1779-ben templom, 1793-ban iskola épülhetett a faluban. Ma is az összefogás jellemző ott, nem az számít ki a román vagy magyar, hanem az embert nézik. Az írónő köszönetet mondott mindazoknak, akik megértették könyve jelentőségét, és támogatták annak megjelenését.

A könyvbemutatót követően, a Magyarországi Románok Kulturális Napjának megnyitóján Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke mondott ünnepi beszédet. Megemlítette: a mostani rendezvény az ősöktől kapott örökségének a megőrzését és a hagyományok bemutatását szolgálja. Minden program a barátság és az összetartozás jegyében zajlik, s a remények szerint idén is mindenki kellemes élményekkel távozhat.

Az országos elnök külön köszöntötte az esemény illusztris vendégeit, köztük Siluan Manuila gyulai ortodox román püspököt, valamint dr. Görgényi Ernőt, Gyula város polgármesterét.

A kiváló hangulatú rendezvényen a néptánccsoportok és kulturális együttesek színvonalas műsorai révén a román folklór, a román táncok és a román hagyományok sokszínűségével gazdagodhattunk.

Oldalainkon Cookie-kat(HTTP-sütiket) használunk a jobb működésért.