Címünk: 5700 Gyula, Eminescu utca 1. | E-mail: atru@globonet.hu | web: www.atruroman.hu
IMG_3183_830wa
DSC_0088
8-3
5-20
sl3a
11350575_1398925730437537_4534277838578701648_n
11401263_1653597724871139_8850129877872973517_n
IMG_3178_830wa
xsl3a
xsl5a
xsl34a
4-4
1
8-5
IMG_3648
5-8
5-4
5-18
5-12
nep7
Previous Next Play Pause
IMG_3183_830wa DSC_0088 8-3 5-20 sl3a 11350575_1398925730437537_4534277838578701648_n 11401263_1653597724871139_8850129877872973517_n IMG_3178_830wa xsl3a xsl5a xsl34a 4-4 1 8-5 IMG_3648 5-8 5-4 5-18 5-12 nep7

Aktuális híreink

Dr. Görgényi Ernő: a fürdőváros a nemzetiségek és a vallási felekezetek közötti együttélés mintapéldájaként szolgál

Gyulán tartott kihelyezett ülést a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága október 4-én a Nicolae Balcescu Román Gimnázium és Általános Iskolában. Az ülésen a napirendi pontok tárgyalása mellett tájékoztatót tartott dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és dr. Kovács József országgyűlési képviselő, valamint több, a nemzetiségi kérdésekben érdekelt vezető is.

 

kep 1a

Kihelyezett ülés a Nicolae Balcescu Román Gimnázium és Általános Iskolában
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 
 

Az ülést Fuzik János, a bizottság elnöke nyitotta meg, majd köszöntötte a megjelenteket. Elsőként Kreszta Traján román szószóló mondta el köszöntőjét, aki kezdeményezője volt a kihelyezett ülésnek. Elmondása szerint pozitív irány az, amelyet a nemzetiségi bizottság elkezdett, miszerint különböző helységekben különböző nemzetiségeket látogat meg. Tettek már látogatást Görögországban és Szerbiában is, ezt a sort folytatták most Gyulával.

 

netre

 Fuzik János

Dr. Kovács József a választókerületet mutatta be, valamint a történelmi gyökerekről is beszélt. Kifejtette, hogy húsz település található a választókerületben, amely nemzetiségileg is rendkívül sokszínű. Gyula kiemelt szerepet játszik ebben, ahol a magyarországi románságnak és a németajkú kisebbségnek vannak komolyabb hagyományai. Hangsúlyozta, hogy a nemzetiségekkel rendkívül jó a kapcsolata a megyének és a városnak egyaránt.

 netre 2

Kreszta Traján

Dr. Görgényi Ernő úgy fogalmazott, hogy a nemzetiségi, valamint a különböző vallási felekezetek közötti együttélés egyik mintapéldájaként szolgál Gyula városa. Elmondta, hogy a német és román nemzetiségű polgárok nagyjából egyforma létszámban képviseltetik magukat a településünkön. A polgármester kiemelte, hogy általános megbecsülésnek örvendenek a nemzetiségek a városban, tiszteljük a kultúrájukat, és a közösség szerves részeként tekintünk rájuk. Ez megnyilvánul abban is, hogy a román zászló is ott lobog az iskola épületén és a románsághoz köthető intézményeken, holott a határ túloldalán akár a hatóságok is üldözhetik azt, aki székely lobogót tűz ki a házára.

 netre 3

Juhász Tibor

Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke megerősítette azt, hogy jó a viszony a nemzetiségek között, és örömét fejezte ki, hogy a város önkormányzata mindenben támogatja a kisebbségeket.

Czeglédiné dr. Gurzó Mária, a Nicolae Balcescu Gimnázium és Általános Iskola igazgatója összefoglalta az iskola működését, és kifejtette azt, hogy szeretnék erősíteni a nemzetiségi és a nemzeti öntudatot egyaránt.

Vetróné Negreu Mariana, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központ igazgatója tájékoztatta a bizottságot a központ feladatairól és munkájáról, utána Kovács Zsoltné, a Cronica hetilap igazgatója ismertette az újság történetét, valamint szerkesztőségi bejárásra invitálta a bizottsági tagokat. Utolsóként Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke tájékoztatott a gyulai németek helyzetéről.

A tájékoztatók és köszöntők után a bizottság többek között a nemzetiségi célú előirányzatokról nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről tárgyalt.

forras: gyulaihirlap.hu

A XII. Országos Román Gasztronómiai Fesztivál főzőversenyén 30 csapat mérte össze tudását

Több mint 30 csapat indult az idei Román Kulturális Központban megrendezett XII. Országos Román Gasztronómiai Fesztivál főzőversenyén. Az eseményt szeptember 10-én tartották meg, és ezen a napon minden résztvevő szerencsésnek mondhatta magát, mert idén is kiváló idő fogadta a román és magyar tradicionális ételek készítőit.

roman gasztrofeszt 2016 csuszib

 Főzőverseny a gyulai Román Kulturális Központ udvarán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az eseményre Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyéből, valamint Budapestről és Romániából is érkeztek csapatok. A reggel indult eseményen köszöntőt mondott a rendezvény házigazdája, Vetróné Negreu Mariana, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központjának igazgatója. Mellette üdvözölte az egybegyűlteket Kreszta Traján parlamenti képviselő, valamint Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke is. A köszöntők után vette kezdetét a főzőverseny, a rendezvény ideje alatt a versenyzők és kísérőik végig autentikus román népzenét hallgathattak.

 GYHRCSD 002b

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az esemény szervezője, Vetróné Negreu Mariana lapunknak kiemelte: az évek óta megrendezett fesztiválon résztvevő csapatok maguk dönthetik el, milyen étellel neveznek a versenyre.

– A főzésnél az alapvető higiéniai és tűzvédelmi szabályokat kell betartani, más egyéb kötelezettsége nincs a versenyzőknek. A zsűri tagjainak kiválasztásakor arra törekedtünk, hogy mindannyian vendéglátásban gyakorlott szakemberek legyenek, így idén Brindás Jánost, Gaál Tibort és Ruck Györgyöt hívtuk el az eseményre – tette hozzá a házigazda.

 GYHRCSD 025b

 Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Cser Sándor, az egyik versenyzője elárulta, hogy kétféle ételt készít ezen a napon: marhapörköltet és egy jó adag hagyományos román pacallevest, és utóbbival nevez majd az ételek versenyén.

– A feleségem a román gimnáziumban dolgozik, gyakran járok velük kirándulni és olyankor is én főzök. Így jött a versenyen való indulás ötlete – részletezte a nap egyik szakácsa, aki elárulta, az általa választott pacalleves nem tartozik a legegyszerűbben elkészíthető ételek közé.

– Elsőként egy marhahús alaplevet kell készíteni csonttal, közben elő kell főzni a pacalt több lében, majd a zöldségek következnek, amiket utána kiveszünk és lepasszírozunk. Közben répát futtatunk olajon pirospaprikával, ami szintén a levesbe kerül majd. Ha mindezt hozzáadtuk, aztán jön a savanyítás, végül tojásos, lisztes, tejfölös keverékkel sűrítem be a levest – árulta el receptjét Cser Sándor.

forrás: Gyulai Hírlap

Oldalainkon Cookie-kat(HTTP-sütiket) használunk a jobb működésért.